Elektrikli Arabalar Nasıl Şarj Edilir ve Maliyeti Ne Kadardır?

20-01-2023 14:22
Elektrikli Arabalar Nasıl Şarj Edilir ve Maliyeti Ne Kadardır?

Elektrikli Arabalar Nasıl Şarj Edilir ve Maliyeti Ne Kadardır?

CARVOCAL BLOG

Yayın Tarihi : 19.01.2023
 

Elektrikli Arabalar Nasıl Şarj Edilir ve Maliyeti Ne Kadardır?  

Elektrikli arabalar neredeyse kesinlikle otomotiv dünyasının geleceğini temsil ediyor. Bakalım şu anda maliyetleri ve tedarik yöntemleri neler;

Son yıllardaki teknolojik gelişmeler ve yeni kamu teşvik programları sayesinde yeşil, elektrikli ve hibrit otomobiller sokaklarımızda giderek daha fazla yer alıyor. Ancak, şu anda Türkiye genelinde yaklaşık 6.200 sütuna sahip büyüyen bir altyapı ile şarj istasyonu bulunmaktadır.

Ne yazık ki, dağıtım henüz bölge genelinde homojen ve yaygın değil, bu yüzden elektrikli bir araba ile doğru bir yolculuk planlamak önemlidir. Elektrikli arabayı evde ve otoyolda nasıl şarj edeceğinizi, maliyetini ve mevcut her modun süresini anlamak için mevcut durum göz önünde bulundurulmalıdır.

Elektrikli otomobiller için şarj istasyonlarına ilişkin mevzuat

Elektrikli otomobillerin şarj istasyonları için referans standart, sıfır emisyonlu otomobillerin pillerini şarj etmenin 4 yolunu tanıyan bir düzenleme olan IEC 61851-1'dir . İlk seçenek, 32 A'ya kadar özel bir priz kullanarak yalnızca evde kullanım için izin verilen bir sistem olan yavaş şarj. Alternatif olarak, bağlantı sırasında elektrik devrelerinin güvenliği için PWM korumalı, 16 A'da yavaş şarjlı bir alternatif akım cihazı olan bir duvar kutusu kullanmak mümkündür. Aksi takdirde yine PWM koruma teknolojisi ile 63 A ve 400 V'ta hızlı şarj sistemi kullanılabilir.

Halka açık ortamlarda şarj etmek için, elektrikli otomobilin özerkliğini birkaç dakika içinde geri yüklemek için 200 A ve 400 V'a kadar doğru akım çözümü olan ultra hızlı moda izin verilir. Diğer seçenekler ise pillerin tam olarak şarj olması için ortalama 6 ila 10 saat arasında daha uzun bir süre gerektirir.

Şarj ayrıca özel konektörlerin kullanılmasını gerektirir, 22 kW'a kadar alternatif akım modu için Tip 2 cihazları tercih eder. Doğru akımda 350 kW'a kadar süper hızlı için, ancak, arabanızla uyumlu bir CCS Combo 2 konektörü veya bir ChaDeMo modeli önemlidir.

Elektrikli arabanızı evde nasıl şarj edebilirsiniz?

Evde elektrikli aracı, homojen ve güvenli bir enerji bağlantısını garanti edebilen elektrik prizine bağlanacak bir cihaz olan bir duvar kutusu aracılığıyla şarj etmek mümkündür. Bu durumda, yeniden şarj etme maksimum 22 kW güçle gerçekleşir, ev şarjı için bir kolon takmayı seçenler tarafından sunulan aynı performans sunar.

Normal bir 3 kW elektrik prizi kullanmak elbette mümkündür, ancak bu sistem yüksek performans sağlamaz, ayrıca devre bu işlemin stresine dayanacak şekilde donatılmamış olabilir. 

FAVORİ BLOG YAZILAR

HAKKIMIZDA

Vizyonumuz, yenilikçilik ve paylaşım ruhunu ortaya koyarak, yaptığımız işlerde ticari anlayıştan daha çok hizmet anlayışını ön planda tutmaktır.

ÜRÜNLERİMİZ İLE ALAKALI BİLGİ ALMAK İSTER MİSİNİZ?

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.