PETROL ARTIKLARINDAN ARABA YAPILABİLİR MI?

27-10-2023 15:51
PETROL ARTIKLARINDAN ARABA YAPILABİLİR MI?

PETROL ARTIKLARINDAN ARABA YAPILABİLİR MI?    

CARVOCAL BLOG

 

PETROL ARTIKLARINDAN ARABA YAPILABİLİR MI?    

Dünya, sera gazı emisyonlarını azaltmak ve elektrikli araçların menzilini artırmak amacıyla otomobillerin ve diğer araçların verimliliğini arttırmaya çabalarken , otomobillerin gövdelerinde kullanılabilecek kadar güçlü, daha hafif malzemeler arayışı sürüyor.

Bazı tenis raketleri ve bisikletlerde kullanılan malzemeye benzer şekilde karbon fiberden yapılmış hafif malzemeler, olağanüstü sağlamlığı düşük ağırlıkla birleştirir, ancak bunların üretimi, çelik veya alüminyumdan yapılmış benzer yapısal elemanlara göre daha pahalıdır. Şimdi, MIT ve diğer yerlerdeki araştırmacılar, bu hafif elyafları son derece ucuz bir hammaddeden üretmenin bir yolunu buldular: petrolün rafine edilmesinden arta kalan ağır, gevşek atık malzeme, bugün rafinerilerin düşük değerli uygulamalar için sağladığı malzeme asfalt veya sonunda atık olarak sınıflandırılır.

Yeni karbon fiberin yapımı ucuz olmasının yanı sıra, geleneksel karbon fiber malzemelere göre avantajlar da sunuyor çünkü basınç dayanımına sahip olabiliyor, bu da yük taşıma uygulamalarında kullanılabileceği anlamına geliyor. Yeni süreç, Science Advances dergisinde , yüksek lisans öğrencisi Asmita Jana, araştırma bilimcisi Nicola Ferralis, profesör Jeffrey Grossman ve MIT, Wyoming'deki Western Araştırma Enstitüsü ve Tennessee'deki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'ndaki diğer beş kişi tarafından hazırlanan bir makalede anlatılıyor.

Araştırma yaklaşık dört yıl önce, arabaları daha verimli hale getirmenin ve toplam ağırlıklarını azaltarak yakıt tüketimini azaltmanın yollarını arayan Enerji Bakanlığı'nın talebi üzerine başladı. Ferralis, "Eğer şimdi aynı model arabaya bakarsanız, 30 yıl öncesiyle karşılaştırıldığında çok daha ağır olduğunu görürsünüz" diyor. "Aynı kategorideki arabaların ağırlığı yüzde 15'ten fazla arttı." Daha ağır bir araba daha büyük bir motor, daha güçlü frenler vb. gerektirir; dolayısıyla gövdenin veya diğer bileşenlerin ağırlığının azaltılması, ek ağırlık tasarrufu sağlayan bir dalgalanma etkisine sahiptir. DOE, günümüzün geleneksel çelik panellerinin güvenliğine uygun, aynı zamanda standart araçlarda potansiyel olarak çeliğin yerini alabilecek kadar ucuza yapılabilen hafif yapısal malzemelerin geliştirilmesi için baskı yapıyor.

Karbon fiberlerden yapılan kompozitler yeni bir fikir değil ancak otomotiv dünyasında şu ana kadar yalnızca birkaç çok pahalı modelde kullanıldı. Yeni araştırma, düşük maliyetli bir başlangıç ​​malzemesi ve nispeten basit işleme yöntemleri sağlayarak bu durumu tersine çevirmeyi amaçlıyor.

Ferralis, "Geliştirdiğimiz yeni yöntem sadece maliyet etkisi değil" diyor. "Yeni uygulamalara yol açabilir ve bunların araç olması gerekmez." Geleneksel fiber kompozitler yapmanın karmaşıklığının bir kısmı, fiberlerin bir kumaş haline getirilmesi ve hassas, ayrıntılı desenlerle yerleştirilmesinin gerekmesidir. Bunun nedeninin "basınç dayanımı eksikliğini telafi etmek" olduğunu söylüyor. Malzemedeki eksikliklerin üstesinden gelmenin bir mühendislik meselesi olduğunu söylüyor, ancak yeni süreçle birlikte bu kadar fazla karmaşıklığa gerek kalmayacak.

Otomotiv teknolojileri ve multimedya ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi için www.carvocal.com sayfamızı ziyaret edebilir, 0850 303 86 86 numaralı çağrı merkezimizden bizlere ulaşabilirsiniz.

FAVORİ BLOG YAZILAR

HAKKIMIZDA

Vizyonumuz, yenilikçilik ve paylaşım ruhunu ortaya koyarak, yaptığımız işlerde ticari anlayıştan daha çok hizmet anlayışını ön planda tutmaktır.

ÜRÜNLERİMİZ İLE ALAKALI BİLGİ ALMAK İSTER MİSİNİZ?

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.