Araçlarda Kullanılan Güvenlik Teknolojileri: Sürüş Güvenliğinizi Nasıl Artırıyor?

25-05-2023 02:23
Araçlarda Kullanılan Güvenlik Teknolojileri: Sürüş Güvenliğinizi Nasıl Artırıyor?

Araçlarda Kullanılan Güvenlik Teknolojileri: Sürüş Güvenliğinizi Nasıl Artırıyor?  

CARVOCAL BLOG

Yayın Tarihi : 20.05.2023
 

Araçlarda Kullanılan Güvenlik Teknolojileri: Sürüş Güvenliğinizi Nasıl Artırıyor?    

Araçlarda kullanılan güvenlik teknolojileri, sürücülerin ve yolcuların hayatını korumak ve sürüş güvenliğini artırmak için tasarlanmıştır. Bu teknolojiler, gelişen teknoloji sayesinde gün geçtikçe daha da gelişmektedir. İşte araçlarda kullanılan bazı güvenlik teknolojileri ve nasıl çalıştıkları hakkında bilgi.

ABS (Antilock Brake System): ABS, fren yaparken tekerleklerin kilitlenmesini önleyen bir sistemdir. Bu sistem, fren pedalına basıldığında frenlerin tekerlekleri bırakıp kilitlenmesini önleyerek aracın kaymasını ve kayarak kazaya neden olmasını engeller.

ESP (Electronic Stability Program): ESP, kaygan yollarda veya ani manevralarda aracın kontrolünü kaybetmesini önleyen bir sistemdir. Bu sistem, aracın frenlerini kullanarak aracın kaymasını önler. Hava Yastıkları: Hava yastıkları, bir kaza anında sürücü ve yolcuların vücutlarını korumak için tasarlanmıştır. Hava yastıkları, aracın içindeki bir çarpışma sensörü tarafından tetiklenir ve kaza anında hızla şişerek sürücü ve yolcuların vücutlarına çarpmanın şiddetini azaltır.

Yan Hava Yastıkları: Yan hava yastıkları, bir yan çarpışma sırasında sürücü ve yolcuların yan taraflarını korumak için tasarlanmıştır. Yan hava yastıkları, aracın içindeki bir çarpışma sensörü tarafından tetiklenir ve kaza anında hızla şişerek sürücü ve yolcuların vücutlarına çarpmanın şiddetini azaltır.

Kör Nokta Uyarı Sistemi: Kör nokta uyarı sistemi, sürücünün göremediği alanlarda olan araçları tespit ederek sürücüyü uyarır. Bu sistem, sürücünün aracı kullanırken daha dikkatli olmasına ve diğer araçlara dikkat etmesine yardımcı olur.

Şerit Takip Sistemi: Şerit takip sistemi, sürücünün araç şeridini takip etmesine yardımcı olur. Bu sistem, araç şeridinden çıkıldığında sürücüyü uyarır ve aracı şeride geri getirir.

Otomatik Frenleme Sistemi Türleri

Otomatik frenleme sistemleri, kullanılan teknolojiye ve aracın tipine göre farklılık gösterir. Aşağıda, en yaygın otomatik frenleme sistemlerinin ana hatlarıyla açıklaması verilmiştir:

Acil Durum Frenleme Sistemi (AEB)

Acil Durum Frenleme Sistemi (AEB), en yaygın otomatik frenleme sistemi türüdür. Sensörler vasıtasıyla araç etrafındaki nesneleri sürekli olarak tarar ve araç, bir çarpışma riski algılandığında sürücüyü uyarır veya otomatik olarak fren yapar. AEB sistemi, araç hızı, mesafe ve fren basıncını göz önünde bulundurarak nesnelerle olan mesafeyi hesaplar ve gerekli müdahaleyi yapar.

Şerit Takip Sistemi (LKS)

Şerit Takip Sistemi (LKS), aracın şeritlerini sürekli olarak takip eder ve sürücü, şeritten ayrılmak üzere olduğunda uyarır veya otomatik olarak düzeltme yapar. Bu sistem, kamera veya lazer sensörler gibi çeşitli teknolojiler kullanır.

FAVORİ BLOG YAZILAR

HAKKIMIZDA

Vizyonumuz, yenilikçilik ve paylaşım ruhunu ortaya koyarak, yaptığımız işlerde ticari anlayıştan daha çok hizmet anlayışını ön planda tutmaktır.

ÜRÜNLERİMİZ İLE ALAKALI BİLGİ ALMAK İSTER MİSİNİZ?

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.