Araç’ta Güvenlik Mesafesi

03-02-2023 10:11
Araç’ta Güvenlik Mesafesi

Araç’ta Güvenlik Mesafesi

CARVOCAL BLOG

Yayın Tarihi : 03.02.2023
 

Araç’ta Güvenlik Mesafesi  

Sadece sürücü kursu sınavını geçmek için değil, her şeyden önce arkadan çarpışma riskini önemli ölçüde azaltmak için kullanılır. Güvenlik mesafesine saygı duymak önemlidir, ancak birçok sürücü otoyol yönetmeliğinin bu kuralını (her şeyden önce sağduyu) tamamen görmezden gelir.

 Öndeki araç aniden fren yaparsa, fren mesafesinin hesaplanmasında belirli bir fazlalık büyük bir fark yaratabilir ve çarpmadan kaçınmanıza olanak tanır. Doğru takip mesafesi, yalnızca aracın veya yolun tipine ve durumuna değil, aynı zamanda diğer faktörlere de bağlıdır. Hangileri görelim.

Karayolları Yönetmeliğindeki güvenlik mesafesi

İlk olarak, bunu analiz edelim. Araçlar arasındaki güvenlik mesafesiyle tam olarak ilgilenen 149. maddesindeki gereklilik şu şekildedir: "Sürüş sırasında, araçlar her durumda zamanında durmayı garanti edecek ve öndeki araçlarla çarpışmaları önleyecek şekilde öndeki araca göre bir güvenlik mesafesini korumalıdır ". Kısacası, sihirli bir formül veya standart güvenlik mesafeleri tablosu yoktur. Doğru uyumu etkileyebilecek faktörlerin miktarı oldukça fazladır. Aslında, burada birkaç özel koşulu düzenlemekle (belirli araç kategorileri için sollama yasağının varlığında meskûn alanların dışında, öncesinde kar küreme makineleri geçtiğinde) ve cezaları belirtmekle ilgilenir.

Güvenlik mesafesine uymamanın cezası 242 ila 473₺ arasında değişiyor ve nesnelerin ve/veya insanların karıştığı ciddi kazalarda önemli ölçüde artma olasılığı bulunuyor.

Özellikle, meskûn alanlarda araç kullanılmıyorken, yolun her yönde iki veya daha fazla rotası yoksa güvenlik mesafesi en az 100 metre olmalıdır. Son olarak, kar temizleme makinesi veya serpme makinesi bulduğumuzda, her durumda 20 metrenin altına yaklaşmak yasaktır.

Güvenlik mesafesi hesaplaması

Çoğu zaman, araba kullanırken önünüzdeki araçla arasındaki gerçek güvenli mesafeyi fark etmezsiniz. Bu önlemi değerlendirirken, aşağıdakiler gibi bazı faktörler dikkate alınmalıdır:

Sürücünün reflekslerinin uyanıklığı; 

Aracın tipi ve verimlilik durumu;

Hız; 

Görünürlük; 

Hava koşulları;

Trafik koşulları; 

Yol yüzeyinin koşulları;

Spesifik olarak, aracın özelliklerine bağlı faktörlerle ilgili olarak, fren sisteminin etkinlik durumunu, lastiklerin aşınmasını ve aracın kütlesini dikkate almak gerekir.

FAVORİ BLOG YAZILAR

HAKKIMIZDA

Vizyonumuz, yenilikçilik ve paylaşım ruhunu ortaya koyarak, yaptığımız işlerde ticari anlayıştan daha çok hizmet anlayışını ön planda tutmaktır.

ÜRÜNLERİMİZ İLE ALAKALI BİLGİ ALMAK İSTER MİSİNİZ?

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.