Araba ABS'si: Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır?

28-02-2023 14:50
Araba ABS'si: Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Araba ABS'si: Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır?

CARVOCAL BLOG

Yayın Tarihi : 26.02.2023
 

Araba ABS'si: Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır?  

Teknolojik ilerleme, araç güvenliğinin artırılmasına belirleyici bir katkı sağlamıştır. Modern modellerde, uzun yıllardır, ani frenleme durumunda her zaman ön tarafın yönlülüğüne sahip olmak için gerekli olan kilitlenmeyi önleyici sistem olan ABS mevcuttur.

ABS nedir?


ABS kısaltması, asıl işlevi kaygan veya şiddetli arazide fren yaparken tekerleklerin kilitlenmesini önlemek olan bir fren destek sistemini belirtir. ABS sayesinde pedala uygulanan basınca bakılmaksızın frenleme kuvveti azaltılır ve bu sayede daha iyi lastik tutuşu ve daha iyi kontrol sağlanır.

ABS Sistemi

ABS, Volvo tarafından icat edildi, ancak ticarileştirilmesi, daha 1965'te fren yapıldığında tekerleklerin kilitlenmesini önleyebilen bir cihaz geliştirmiş olan Bosch sayesinde oldu . ABS kısaltması, Almanca " Antiblockiersystem" yani "anti-blocking system" teriminin kısaltmasıdır ve sistem tarafından gerçekleştirilen görevi tam olarak açıklar.

Arabada ABS: nasıl çalışır?

ABS'nin çalışması, bir elektronik kontrol ünitesi ile arayüz oluşturan, her bir tekerleğe yerleştirilmiş sensörler tarafından garanti edilir. Bu, her bir tekerleğin dönüş hızını hesaplar ve frenleme sırasında bir veya daha fazla tekerleğin kilitlendiğini algılarsa, fren kuvvetini azaltmak için hidrolik pompaya müdahale eder. Bu durumda, frenleme kuvvetini doğru bir şekilde dozlayan ve aracın yönlülüğünün kaybolmasını önleyen kontrol ünitesi olacaktır.

ABS etkinleştirildiğinde, sürücü fren pedalında bir titreşim hissedecektir. Cihazın çalışmaması için pedala yapılan baskının azaltılmaması esas olacaktır.

ABS ikaz ışığı yanıyor, ne yapmalıyım?

Motor çalıştırıldığında, ABS ile donatılmış her arabanın gösterge panelinde genellikle kırmızı olan ABS uyarı ışığı yanacaktır. Doğru çalışma durumunda bu, birkaç dakika sonra otomatik olarak kapanacaktır, bir arıza durumunda ise yanık kalacak ve sistemde bir arıza olduğunu gösterecektir. Bu durumda sorunu kontrol etmek için hemen bir servise gitmeniz tavsiye edilir.

ABS ve fren sistemi: ne zaman elden geçirilmeli

Fren sisteminin ve ABS'nin her zaman kusursuz çalıştığından emin olmak için her iki sistemin de periyodik olarak kontrol edilmesi tavsiye edilir. Bu sadece diskler ve balatalar gibi kullanımla kaçınılmaz olarak eskiyen frenlerin mekanik bileşenleri için değil, aynı zamanda sensörler ve kablolar arasındaki bağlantı gibi ABS'nin elektronik bileşenleri için de geçerlidir. Bu nedenle, her kuponda, maksimum güvenliği garanti eden bir araba kullandığınızdan emin olmak için her iki cihazın aşınma durumunu analiz ettirme tavsiyesi her zaman geçerlidir.

ABS’nin amacı nedir?

ABS kısaltması, asıl işlevi kaygan veya şiddetli arazide fren yaparken tekerleklerin kilitlenmesini önlemek olan bir fren destek sistemini belirtir.

FAVORİ BLOG YAZILAR

HAKKIMIZDA

Vizyonumuz, yenilikçilik ve paylaşım ruhunu ortaya koyarak, yaptığımız işlerde ticari anlayıştan daha çok hizmet anlayışını ön planda tutmaktır.

ÜRÜNLERİMİZ İLE ALAKALI BİLGİ ALMAK İSTER MİSİNİZ?

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.