Araba bujileri: nedir ve arıza durumunda ne yapılmalıdır?

05-03-2023 01:29
Araba bujileri: nedir ve arıza durumunda ne yapılmalıdır?

Araba bujileri: nedir ve arıza durumunda ne yapılmalıdır?

CARVOCAL BLOG

Yayın Tarihi : 05.03.2023
 

Araba bujileri: nedir ve arıza durumunda ne yapılmalıdır?  

Kızdırma bujileri nedir? Dizel motor kızdırma bujilerinin nasıl çalıştığını ne işe yaradıklarını ve ne zaman değiştirilmeleri gerektiğini anlama kılavuzumuzu sizlere sunuyoruz.

Her sürücünün güvendiği bir tamircisi olsa bile, mümkün olan en iyi durumda tutmak için aracınızın nasıl çalıştığını bilmek her zaman iyidir. En bilinmeyen parçalardan biri de dizel araçlardaki kızdırma bujileridir. Bu kısa kılavuzda, dizel motorların doğru çalışması için bu temel unsurlarla ilgili tüm soruları yanıtlıyoruz.

Kızdırma bujileri, nedir onlar?

Kısacası, dizel araçlarda bulunan kızdırma bujileri, dizel motorların enjektörlerinin yanına yerleştirilen ve motor soğukken yakıtın tutuşmasını sağlayan akkor elemanlardır. Bunlara doğrudan otomobilin elektrik sisteminden güç verilir, çalıştırdığınız anda hızla çalışır ve ısınırlar. Bu nedenle dizel kızdırma bujileri, yakıtı ateşlemek için kıvılcım üreten Otto çevrimli motorların bujileriyle karıştırılmamalıdır.

Kızdırma bujileri ne için?

Bu nedenle, kontrolden çıkan kızdırma bujileri işe yaramaz görünebilir: aslında dizel motorlar, dizelin sıkıştırıldığında kendiliğinden yanması sayesinde çalışır.

 Bununla birlikte, sıcaklıklar çok düşük olduğunda, dizelin kendi kendine yanması o kadar çabuk olmayabilir.Kızdırma bujilerinin görevi tam olarak budur: çok hızlı ısınarak (3 ile 5 saniye arasında) dizel yanmasını kolaylaştırırlar ve dış hava sıcaklığı çok düşük olsa bile her koşulda hızlı motor ateşlemesi sağlarlar.

Kızdırma bujileri: emisyonlar ve gürültü

Gerçekte, kızdırma bujileri en yeni nesil dizel motorlarda bile kullanılmayabilir, çünkü modern motorlar özellikle düşük dış sıcaklıklarda bile bağımsız olarak çalışabilir. Ancak üreticiler, diğer iki önemli işlevi yerine getirdikleri için bunları tutmayı seçtiler. Birincisi, motorun verimini artırmayı başarırlar, bu sayede daha kolay çalışırlar ve emisyonları azaltmaya yardımcı olurlar. İkincisi, daha kolay ateşleme, daha az gürültü anlamına gelir ve araç içi konforu artırır.

Kızdırma bujisi uyarı lambası: nasıl anlaşılır

Dizel motorlu bir arabanız varsa, gösterge panelinde yaya benzeyen sarı bir ışık olduğunu (fotoğrafta) kesinlikle fark etmişsinizdir: bu, kızdırma bujisi ışığıdır. Bunlar düzgün çalışıyorsa, uyarı lambası yalnızca motor çalıştırıldığında yanar ve yalnızca birkaç saniye yanık kalır.

Aslında, kızdırma bujilerinin çalışmaya başladığını, ısınmaya başladığını ve motorun soğuk ateşleme aşamasına yardımcı olduğunu belirtmek için uyarı lambası yanar. Bunun yerine, artık sıcak olan motor artık diğer akkor elementlerin desteğine ihtiyaç duymadığında kapanır ve dizel yanmasını yalnızca basınçla tetikler.

Kızdırma bujileri ne zaman kontrol edilmeli ve nasıl değiştirilmelidir?

Seyahat ederken kızdırma bujisi simgesi yanarsa, dikkatli olun: bu, düzgün çalışmadıkları anlamına gelir ve bu nedenle kontrol ettirmelisiniz.

Normalde, bu elemanların yaklaşık 100.000 km gibi çok uzun bir ömrü vardır ve sorun olması durumunda iki değiştirme çözümü seçebilirsiniz: bir tamirciye gidin veya kendiniz yapın. İkinci durumda, dizel kızdırma bujilerinizi kontrol etmek için izlemeniz gereken tüm adımlar buradadır. Elinizde bir test cihazı varsa, kırmızı ucu pozitif akü sinyaline ve siyah ucu tekli kızdırma bujisine yerleştirin. Bunu yaptığınızda test cihazından ses duymuyorsanız kızdırma bujilerini değiştirmeniz gerekecektir. Sökmeyi kolaylaştırmak için yağlayıcı sprey ve bunlara ulaşabilmek için uzun lokma anahtar kullanmanız yeterli olacaktır.

Birkaç kilometre sonra sorunun yeniden oluşmasını önlemek ve aracın hepsinde aynı iç dirence sahip olmasını sağlamak için, test cihazı yalnızca birinde arıza tespit etse bile tüm kızdırma bujilerini aynı anda çıkarmak önemlidir. Araba bujilerinin maliyeti aşırı değildir ve genellikle her biri yaklaşık 190₺ dir. Açıkçası kızdırma bujisi değişim işlemi bir tamirci tarafından yapılacaksa bu miktara işçilik maliyetini de eklemek gerekir.

FAVORİ BLOG YAZILAR

HAKKIMIZDA

Vizyonumuz, yenilikçilik ve paylaşım ruhunu ortaya koyarak, yaptığımız işlerde ticari anlayıştan daha çok hizmet anlayışını ön planda tutmaktır.

ÜRÜNLERİMİZ İLE ALAKALI BİLGİ ALMAK İSTER MİSİNİZ?

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.